Karanfil Yağı Faydaları

tarafından
27926
Karanfil Yağı Faydaları

Karanfil Yağı Faydaları
Karanfil keskin aroması ve güçlü kokusuyla çok kullanılan ve faydalı bitkilerden biridir. Karanfil bitkisi tomurcuklu ve 4 mevsim yaprak dökmeyen bir bitkidir. Karanfil tomurcuğu Hindistan ve Çin’den tüm dünyaya yayılmış, şifa dağıtan yapısıyla aranan bir bitki olarak aktarların raflarında baş köşeye kurulmuştur.

Karanfilden elde edilen karanfil yağı, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, hidroklorik asit, demir ve C vitamini açısından son derece zengindir.Karanfil yağından parfüm ve kozmetik sektörü de faydalanır, ilaç sanayii de istifade eder, mutfaklar da karanfille bayram eder. Sağlık anlamında da pek çok rahatsızlığa destekleyici tedavi sağlayan karanfil, bitkisel tedavilerde en çok kullanılan tohumların başında gelir.

  • Diş ve diş eti bakımında, boğaz şişliği ve diş eti iltihaplarında; yara, kesik, mantar, isilik, böcek sokması gibi yara ve enfeksiyonların tedavisinde, sivilce kızarıklıklarını gidermede, ciltte oluşan leke ve kırışıklıkları azaltmada; depresyon, stres, uykusuzluk  ve unutkanlığı tedavi etmede son derece başarılı olan karanfil, baş ağrısına da son derece iyi gelmektedir.

Karanfil-Yağı-Neye-İyi-Gelir,

  • Hazımsızlık, mide bulantısı, arpacık, kulak ağrısı, öksürük, balgam, bronşit, sinüzit, astım, soğuk algınlığı gibi şikayetlere iyi gelen karanfil, aynı zamanda metabolizma hızını da arttırarak kilo vermeye de yardımcı olur.
  • Saçı besleyen ve saç kırıklarını onaran karanfil yağı, saç bakımı ve saç maskesi yapımında mutlaka kullanılan yağlardan biridir.
  • Aromaterapi ve masaj yağı olarak da kullanılan karanfil yağı, stres sebebiyle oluşan kas spazmları, sertlik ve tutulmalara da iyi gelmektedir.
  • Karanfil yağı Hint mutfağında yemeklere lezzet veren bir yağ olarak kabul görür ve sıkça kullanılır.
  • Sabun ve parfüm yapımında da istifade edilen karanfil, görüldüğü üzere yaşamın pek çok alanına girmiş bulunmaktadır.

Karanfil Yağı Saç ve Cilt İçin Kullanımı

Karanfil yağının saça faydaları nedir diye sorarsanız size şunları söyleyebiliriz:

Karanfil-yağının-saça-faydaları

  • Saç köklerinizde ve kafa derinizde mantar, kaşıntı, deri dökülmesi, yara gibi rahatsızlıklar varsa, karanfil yağı ile bu şikayetleri gidermeniz mümkün olacaktır. Özellikle saç derisi dökülmelerinde son derece fayda sağlar. Saç derisi dökülmeleri kepek gibi algılanabilir ve bu dökülmeleri gidermek için saç derisine karanfil yağı uygulanabilir.
  • Saç diplerinize bir miktar karanfil yağı dökün ve yarım saat boyunca masaj yapın. Kafa derisindeki  kan akışını hızlandıran ve tedavi eden bir yöntem buldunuz işte. Haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
  • Karanfil ayrıca saç dökülmesini hızlıca durdurur ve yeni saç oluşumu için zemin hazırlar. Üstelik oldukça kısa sürede sonuç verir.
  • Saç dökülmesi yaşıyorsanız ve bu durum can sıkıcı bir hal almaya başladıysa telaşa kapılmayın. Nasıl olsa karanfil var. 10-15 adet karanfili 1 bardak kaynar suya atın ve 10 dakika demleyerek bir çay hazırlayın. Çayınız soğuyunca saç derinize masajla uygulayın. Eğer erkek tipi denilen inatçı saç dökülmeniz varsa karanfilleri demlemek yerine 10 dakika kaynatın. Ardından kapalı bir kavanozda demlenmesini bekleyin. Demlenme sırasında kavanoz kapağının kapalı olmasına dikkat edin; zira etken maddeler kavanoz içinde hapsolmuş olur. Demlenme süresi bitince karanfil çayı ile saç diplerinize masaj yapın.

Karanfil Yağının Cilde Faydaları da oldukça fazla…

Karanfil-yağının-cilde-faydaları

  • Karanfil yağı çok güçlü ve etkili bir dezenfektandır ve ciltteki döküntü, akne, isilik, kabarcık ve alerjik hassasiyet sonucu oluşan kırmızılıklarda ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde son derece etkili bir drogtur. Karanfil yağı oldukça güçlü bir yağ olduğu için, cildinize uygulayacağınız zaman, zeytinyağıyla incelterek uygulamak istediğiniz bölgeye pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Böylelikle ciltte oluşabilecek tahrişleri de önlemiş olursunuz
  • Karanfil yağının akne giderici etkisi de kanıtlanmıştır. Karanfil yağı, cildin tümüne değil, tedavi edilmek istenen bölgeye topikal olarak uygulanır. Cilde uygulandığında karıncalanma hissi veren karanfil yağı, içeriğindeki antibiyotik özelliği ile akneler üzerinde etkin bir tedavi sağlar.
  • Karanfil yağının cilde faydaları, siyah noktaları yok etme konusunda da yadsınamayacak ölçüde belirgindir. Yaralar ve sivilceler üzerinde çok etkili olan karanfil yağı, içeriğindeki uçucu yağlar sayesinde arındırma vazifesi de görür. İltihaplı bölgelere uygulandığında iyileştirici etkisi kısa sürede görülen karanfil yağı aynı zamanda anestezik olan yapısından dolayı uyuşturucu etkisi de gösterir.

[reklam id=1]

Karanfil Yağı Neye İyi Gelir

Karanfil yağının en sık ve aygın olarak kullanıldığı alan diş ve diş eti bakımı ve tedavisidir. Antiseptik özelliğiyle mikropları kıran, boğaz şişliği, diş ağrısı ve diş eti iltihabını gideren özellikleri, ağız içi sorun yaşayanların ilk aklına gelen adres yapar karanfil yağını… Bunu, dişçilikte sık kullanılan öjenol bileşeninin hammaddesi oluşundan da anlayabiliriz. Boğazı yumuşatmak, öksürüğü kesmek için inceltilmiş karanfil yağıyla yapılan gargaralar da son derece etkilidir. Ayrıca güçlü aroması sayesinde ağız kokusunu gidermede de oldukça başarılı bir yağdır karanfil yağı…

Karanfil yağının tüm bu meziyetleri eski çağlarda fark edilmiş ve diş çürüğü tedavilerinde karanfil yağına başvurulmuştur. Bir parça pamuğun üzerine damlatılan birkaç damla karanfil yağı, dişte oluşan küçük oyukların üzerine bastırıldığında, oyuğun büyümesini ve diş çürümesini durdurur. Bugün kullandığımız pek çok diş macununun formülasyonunda karanfil özü kullanılmaktadır. Diş hekimleri karanfil yağıyla karıştırılmış çinko oksiti geçici bir diş dolgusu alternatifi olarak kullanırlar.

Karanfil-Yağı-Nasıl-Kullanılır

Aniden bastıran güçlü diş ağrısını kesen, enfeksiyonları gideren, sivilce kızarıklıklarını geçiren, depresyona, strese, uykusuzluğa ve unutkanlığa iyi gelen karanfil yağı; tuzla karıştırılıp alın ve şakak bölgesine uygulandığında ferahlatan bir etki gösterir ve baş ağrısını dindirir.

Kozmetik sanayiinde kremler ve losyonlar içinde kullanılan karanfil yağı, aromaterapi ve masaj tedavisinde de çok kullanılan bir yağdır.

Yüzdeki kepeklenmeleri de gideren karanfil yağı, görüldüğü üzere sağlık ve güzellik yolunda insanlığa ilham ve yoldaş olmaktadır.

Karanfil Yağı Nasıl Kullanılır

  • Karanfil yağını uçuklar, sivilce kızarıklıkları gibi bölgelerin üzerine, zeytinyağı ile incelterek sürebilir,
  • Diş ağrılarında pamuğa damlattığınız karanfil yağını ağrıyan bölgeye bastırarak kullanabilir yahut 1 kahve fincanı suya birkaç damla damlatarak içebilirsiniz.
  • Saç için kullanacağınız karanfil yağını ine zeytinyağı ile seyrelterek saç derisine uygulayabilirsiniz.

Karanfil Yağının Zararları
Karanfil yağının sıhhat üzerinde herhangi bir yan etkisi ve zararı yoktur.  Ancak yoğun ve güçlü bileşiminden dolayı tahriş edici ve alerjen etkisi olabilir. Yanı sıra küçük çocuklar ve hamile kadınların kullanması tavsiye edilmez.

Karanfil Yağı Fiyatı
Çeşitli marka ve üretimlerdeki karanfil yağını 6 TL ila 20 TL arasında değişen fiyatlarda aktar ve eczanelerden temin edebilirsiniz.