Kek Yapmanın Püf Noktaları
- Kek yaparken kullandığımız malzemeler (yumurta, süt, vs.) oda sıcaklığında olmalıdır.
- Kullandığımız kabartma tozu, kakao, un gibi malzemelerin son kullanma tarihinin geçmemis ve kaliteli olması iyi sonuç almak için çok önemli.
- Kek kalıbı yağlanıp unlanmalıdır.
- Kek fırına verilmeden önce fırın ısıtılmalıdır.
- Kek için ideal pişirme derecesi 180 derecedir ancak fırından çıkarmadan önce 150-160 dereceye düşürüp bekletmek özellikle kalıpta yapılan keklerde içinin güzel pişmesini sağlar ve hamurlaşmasını engeller.
- Yumurta ve şekeri mikserle çok iyi kabartmak gerekir, ancak süt, un, yağ gibi sonradan ilave edilen malzemeleri tahta bir kaşık yardımıyla köpüğünü indirmeden karıştırmak, puf bir kek yapmak için önemlidir.
[reklam id=1]
- Kekin iyi kabarmasını istiyorsanız unu mutlaka elemek lazım.
- Kaliteli bir alüminyum tepsi kalıptan veya cam kaplardan daha güzel ısı dağılımı sağladığı için kekin sertleşmeden pişmesini ve yumuşacık olmasını sağlar.
- Keki pişireceğimiz kabın tabanı çok kalın olmamalı, üzeri piştiği halde altı hamur kalır.
- Kek pişerken ilk 30 dakika kesinlikle fırının kapağı açılmamalıdır.
- Pişen kek hemen fırından çıkarılırısa soğuk hava ile temas ederek söner. 5-10 dk. fırında beklettikten sonra çıkartılmalıdır.
- Fırından çıkan kek bir kürdan batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilir.
- Pişen keki sıcakken düz bir zemine koymak yerine ızgara gibi bir şeyin üstüne koyulmadır.Alttan hava sirkülasyonu olması, beklerken hamurlaşıp çökmesini engeller.
- Kekin içine ceviz, üzüm, fındık gibi malzemeler ilave edilecekse unlayıp fırına koymadan hemen önce karıştırıp pişirilmeli, malzemeleri ekledikten sonra bekletilmemelidir.
- Kekin yumuşak sünger gibi olmasını istiyorsanız sade kek yaparken hazırladığınız kıvam katı olmamalıdır.